Leestijd 2 - 3 min
Ontdekklas biedt extra uitdaging aan dubbel bijzondere kinderen
Bij de beoordeling van de Widdonckschool had de Onderwijsinspectie ook veel waardering voor de Ontdekklas. Hier geeft orthopedagoog Henriette Mol een dag in de week speciale lessen aan meer- en hoogbegaafde kinderen, die ook op sociaal-emotioneel gebied meer ondersteuning nodig hebben.

Denken, communiceren, samenwerken en werken aan een positiever zelfbeeld: dat komt allemaal samen in de Ontdekklas. “De naam zegt het al natuurlijk”, vindt Ben, die elke woensdag naar de Ontdekklas gaat. “Ik leer snel en heb meer uitdaging nodig”, legt hij uit. “Ik ga straks naar het gymnasium, dan krijg ik bakken huiswerk. Ik moet dus wel leren plannen.”

Jente is er ook elke week. Zij vindt de puzzels waarmee de klas aan de slag gaat – wat is bijvoorbeeld de meest functionele uitvinding ooit? – heel leuk. Maar, merkt ze: “Je leert hier vooral ook over jezelf en over elkaar. Ik werd bijvoorbeeld heel boos als ik een fout maakte. Dat gaat nu beter. Je leert om elkaar te laten uitpraten en om samen te werken.”

Kinderen bloeien op

Orthopedagoog Henriette is specialist in het begeleiden van meer- en hoogbegaafden. Ze daagt leerlingen uit, bijvoorbeeld door ze puzzels en raadsels te geven. Leerlingen duiken in een onderwerp dat ze interesseert en mogen daar een presentatie over geven.

“We doen ook vaak een escaperoom waarbij kinderen allerlei codes moeten kraken”, illustreert zij. “En we zijn dol op spelletjes en proefjes doen. Ontdekken, experimenteren: daar hebben deze kinderen echt behoefte aan.”

Door de uitdaging bloeien kinderen op. En leren ‘ondertussen’ van alles over bijvoorbeeld sociale interactie en impulscontrole. Orthopedagoog Esmee van de Widdonckschool: “Omgaan met winst en verlies, leren samenwerken, leren omgaan met veranderingen: daarin ontwikkelen kinderen zich hier. Mooi om te zien.”

Sciencedag tijdens de Talentweek

De Onderwijsinspectie vindt een aantal zaken op de Widdonckschool in Heibloem opvallend sterk. Eén ervan is dat het team naast basisvakken als spelling, lezen en rekenen, veel aandacht besteedt aan brede talentontwikkeling.

Via Special Heroes maken kinderen kennis met allerlei kunst- en cultuuractiviteiten en verschillende sporten. Elke vrijdagmiddag kiezen kinderen bij welke CLUB zij aan de slag willen: dans, fotografie, natuur, creatief, sociaal of toneel.

Afgelopen maart organiseerde de Widdonckschool ook een bomvolle Talentweek met een sportdag, een beroependag, een dag vol muziek en kunst en een festivaldag. De woensdag stond in het teken van science. Leerlingen van de Ontdekklas deden samen met andere kinderen van de school allerlei spannende proefjes.

Verbinding met de ‘gewone’ klas

Samen met Henriette zoekt Esmee verbinding met de leerkrachten van de leerlingen die naar de Ontdekklas komen. "We verrijken de lesstof en proberen ook in de klas extra uitdaging te bieden”, vertelt ze.

Juist om de verbinding met de eigen klas te houden, stond de sciencedag in de Talentweek in het teken van samen wetenschappelijke proefjes doen. “We benadrukken dat ieder kind op zijn eigen manier slim is”, onderstreept Esmee. “En tijdens de sciencedag konden alle kinderen een keer proefjes doen.”

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel