Leestijd 1 - 2 min
Ontwerpworkshop speeltoestellen groot succes
Leerlingen Widdonckschool zijn ontwerpers in de dop
“Een stofzuiger als speeltoestel, hoe tof is dat!” Niek was één van de kinderen van de Widdonckschool in Heibloem, die woensdag 9 december aan de slag gingen als echte ontwerpers voor speeltoestellenfabrikant Replay. De ontwerpsessie leverde prachtige tekeningen en maquettes op.
Edward, Rosalie en Sharon van Replay in gesprek met leerlingen.

Op het mooie speelplein op het Widdonckterrein in Heibloem staan sinds vorig jaar twee nieuwe speeltoestellen. Lekker klimmen, klauteren, glijden, duikelen: de kinderen vinden het “supervet”, zegt Pascal Ueberbach van de Widdonckschool.

Leuk en leerzaam

“De leverancier van de speeltoestellen vroeg of onze leerlingen hun ideeën over speeltoestellen wilden delen”, legt Pascal uit. Met die wensen kan Replay de ontwerpen in de toekomst namelijk nog meer laten aansluiten bij wat kinderen belangrijk vinden. Omdat zo’n ontwerpworkshop natuurlijk heel leuk en leerzaam is voor kinderen, zei de school ja.

Leerkracht Pascal kijkt toe bij het werk van leerlingen Rens en Niek

Maquettes bouwen

Pascal begeleidde de ontwerpbijeenkomst namens de school. “Elke groep koos twee kinderen die mee konden doen. Die waren supertrots. Vaak was in de klas al nagedacht over een ontwerp”, merkte Pascal.
In het Technieklokaal konden de kinderen onder begeleiding van de ontwerpers van Replay helemaal losgaan met ontwerpen. Daarna mochten zij hun tekening omzetten in een mini-maquette die zij maakten met ijsstokjes, touw, hout, noem maar op.”

Michal showt zijn vikingboot aan Edward van Replay

Van vikingschip tot haai

De kinderen bedachten geweldige dingen, van een tekenfilmpoppetje waar je in kunt klimmen, tot een speeltoestel in de vorm van een geldbiljet. Michal maakte een complete vikingboot en Joris een haai. “Maar wel met zachte tanden in zijn bek.” Wel zo fijn als je erin gaat spelen …

“De kinderen waren supergemotiveerd en zó creatief bezig, ik was echt onder de indruk”, vertelt Pascal. “Ook leuk om te zien dat kinderen ook spontaan gingen samenwerken in groepjes en hun eigen ontwerpen combineerden tot een heel nieuw speeltoestel.”

Iedereen prijswinnaar

Elk groepje mocht de ontwerpen presenteren aan de ontwerpers van Replay en als beloning kregen de kinderen een waterfles en een lekkere lolly. Niels werd met zijn ontwerp de prijswinnaar. “Heel leuk voor Niels, maar ik vind dat álle kinderen prijswinnaars zijn”, benadrukt Pascal. “Ze hebben allemaal hun talent laten zien. Alle kinderen gingen vol ‘aan’ en hebben drie uur keihard gewerkt.”

Dat waardeerde Replay natuurlijk óók, dus het bedrijf komt waarschijnlijk nog een keer terug om met andere kinderen aan de slag te gaan. Goed nieuws, vindt Pascal. “Zo’n creatieve workshop gun je veel meer kinderen!”

Niels laat trots het eindresultaat zien!

auteur Anne-Marie Veldkamp
relevante categorieën 21e eeuwse vaardigheden, betekenisvolle leeromgeving, hoofd, hart en handen